Het Gogh

Lindeboomstraat 4, Horssen

Dit monument is een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgebouwd voorhuis (T-boerderij). Het huidige voorhuis heeft vier vensterassen met in de tweede as een rechtafgesloten deurkozijn met hanenkam, paneeldeur en bovenlicht met gietijzeren levenboom. De rechtafgesloten vensters met hanenkam zijn voorzien van zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich in de voorgevel en zijgevels rechtafgesloten kleine vensters met hanenkam en vierruits schuiframen.

Opgetrokken gevels

Het diepe voorhuis heeft een rietgedekt schilddak. Naar het zich laat aanzien zijn de voorgevel en noordgevel van het voorhuis ooit opgetrokken. Door dit optrekken werd de oorspronkelijke krukboerderij uitgebreid tot T-boerderij.

Het achterhuis

Het naar de weg gekeerde achterhuis heeft een zadeldak met wolfseind. Het dak is deels gedekt met riet en deels met blauwe Hollandse pannen. In de achtergevel bevinden zich door een segmentboog afgedekte deeldeuren, geflankeerd door halfronde, gietijzeren ramen en staldeuren, eveneens afgedekt door een segmentboog. Boven de deeldeuren zit een hooiluik dat ook door een segmentboog is afgesloten.

Arboretum

De voortuin van de boerderij is ingericht als arboretum, een parkachtige tuin van ongeveer een halve hectare met meer dan honderd soorten fraaie en zeldzame bomen, struiken en vaste planten. Het arboretum is regelmatig geopend voor bezoekers. Het pand is een sfeerbepalend element aan de noordzijde van de Middeleeuwse kerk in samenhang met de bebouwing rond de kerken.

De woning is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl