Herenboerderij

Van Mekerenstraat 3, Puiflijk

Deze boerderij had waarschijnlijk in zijn oorspronkelijke gedaante een krukhuisvorm, waarbij het voorhuis was omgebouwd in de richting van de straat. De boerderij dateert uit de negentiende eeuw. In 1921 werd het gebouw uitgebreid. Het voorhuis werd toen verdubbeld in volume. Hierbij werd ook de ingang verplaatst van de voorgevel naar de zijgevel, die aan de Van Mekerenstraat is gelegen.

Oud en nieuw

Het muurwerk links van het portiek met de huidige voordeur behoort nog tot de oude boerderij. Daarbij bestaat de linkerzijgevel van het portiek nog uit een restant van de voorgevel, die is gaan dienen als binnenmuur van de gang van het tegenwoordige huis. Het bedrijfsgedeelte dateert in de huidige staat ook uit de twintigste eeuw, maar de onderste delen van de gevel aan de Van Mekerenstraat-zijde vertonen veel ouder metselwerk. De uitbouw rechts (keuken) hiervan is veel jonger en opgetrokken in forse klinkers.

Gevels

Het driebeukige achterhuis staat niet in de as van het voorhuis, maar is – gezien vanaf de voorgevel van de boerderij – verschoven naar rechts. De iets lagere achtergevel is blind uitgevoerd en vertoont bovenin sporen van een dichtgemetseld zaadzoldervenster. De muurgedeelten van de oude negentiende eeuwse boerderij hebben, in tegenstelling tot die van de uitbreiding van 1921, staafankers op de verdiepingsscheiding.

Bijgebouwen

Naast de boerderij stond een oude tabaksschuur met woongedeelte. Deze was tot ongeveer 1990 in gebruik als varkensstal en is enkele jaren later afgebroken. De karschuur met hooiopslag dateert uit de negentiende eeuw. Deze schuur is aan de voorzijde geheel open en heeft zes ankerbalkgebinten, opgebouwd uit rondhout met gehakte telmerken (I, II, VIII etc.).


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl