Dijkhuis

Ambthuisstraat 14 , Druten

Dit pand komt het best tot zijn recht als je het van een afstand ziet. Vanaf de dijk gezien heeft het geheel iets landhuis-achtigs. Opvallend zijn de aan weerszijden geplaatste aanbouwen. Het huis heeft een begane grond en verdieping met zadeldak. Het woonhuis ligt aan de afrit van de Waalbandijk in de Ambtshuisstraat.

Constructie

In de middenbouw zien we vernieuwde ramen met hanenkammen. Dit zijn rollagen die naar beide zijden uitwijken. Ter hoogte van de woonverdieping in de as van de gevel zit een deur die is voorzien van een omlijsting met platstukken en hoofdgestel. Die deur is bereikbaar via een stenen trap met leuningen boven een doorgang. Via een steil stenen trapje kom je op deze onderdoorgang om de andere ingang te bereiken. Een merkwaardige constructie, die is ontstaan toen het huis door twee gezinnen werd bewoond.

Kapper en smid

Boven woonde en werkte ooit kapper Piet van Zwam. Links in de aanbouw werkte een aantal generaties Stevens als smid. De Stevens zijn een bekende Maas en Waalse smedenfamilie. Domien Stevens woonde zelf in de nabijgelegen Hooistraat.

Vensters

In de topgevel en in de zijgevels zijn eenvoudige rondboogvensters te zien. De voorgevel van de linker zijaanbouw (voorheen smederij) is voorzien van drie rechtafgesloten vensters met vierruits schuiframen. De voorgevel van de rechter zijaanbouw heeft een rechtafgesloten venster met een gemoderniseerd vijftienruits schuifraam. Ook hier zit weer een rondvenster. 

Het gebouw wordt bewoond door particulieren en is alleen van buiten te bezichtigen.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl