Dijkboerderij Steenen Kruis

Klapstraat 15, Afferden

Afferden heeft aan beide uiteinden van het dorp - bij de Molendam en de Klapstraat - een dijkoprit. In de volksmond heet zo'n oprit een afweg. Zowel bij de Molendam-afweg als aan het begin van de Klapstraat ligt een hallehuisboerderij met middenlangsdeel en dwarsgeplaatst voorhuis. De boerderij aan de Klapstraat ligt met het voorhuis naar de straat gekeerd, dwars op de dijkrichting.

Voorhuis

Het voorhuis van dit monument is voorzien van een met riet gedekt schilddak en hoekschoorstenen en bestaat uit een kelder, begane grond en zolderverdieping. De twee benedenvensters in de symmetrische voorgevel zijn afgewerkt met hanenkammen en voorzien van schuiframen en luiken. De bovenverdieping heeft aan de voorzijde twee ruime vensters en in de zijgevel één.

Achterhuis

Het zadeldak van het bedrijfsgedeelte heeft een wolfseind en is met riet en met golfplaten gedekt. In het verlengde van het achterhuis bevindt zich een middenlangsdeelschuur. Deze schuur heeft een schilddak met riet en golfplaten.

Stenen Kruis

De bewoners van dit monument hebben hun huis de naam gegeven van het nabijgelegen historische Stenen Kruis. De Klapstraat is genoemd naar slaghekken die vroeger in deze straat stonden en door een enigszins hellend vlak uit zichzelf dichtsloegen. De bermen van de wegen werden voorheen verpacht en de slaghekken dienden om het vee in het gepachte deel te houden.

Het monument is alleen vanaf de dijk en de afweg te bezichtigen en is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl