De Tien Morgen

Roedensestraat 3, Horssen

De voormalige boerderij De Tien Morgen ligt met enkele bijgebouwen aan het einde van een lange oprijlaan, omzoomd met bomen. Het is een boerderij met dwarsdeel. De boerderij heeft een zadeldak en is gedekt met riet en blauwe muldenpannen. In de vernieuwde schuren is een niet-agrarisch bedrijf gevestigd.

Voorgevel

In de voorgevel op de begane grond bevinden zich vanaf links, ter plaatse van de opkamer, een rechtafgesloten venster met vierruits schuifraam, een rechtafgesloten deurkozijn met hanenkam en tweeruits bovenlicht én een tweetal rechtafgesloten vensters met hanenkam en schuiframen, oorspronkelijk met zesruits roedenverdeling. Ter hoogte van de zaadzolder zijn twee liggende vensters te zien met hanenkam en tweeruits ramen. In de later aangebrachte top van de gevel is een eenvoudig gietijzeren roosvenster geplaatst. Ter plaatse van de dwarsdeel zijn in de rechter zijgevel deeldeuren te zien onder een opgewipt dak.

Achtergevel

In de achtergevel zitten twee paar staldeurtjes van de varkensstallen, afgedekt door een segmentboog. Tussen de paren staldeurtjes bevindt zich een gietijzeren raam met segmentboog. Ter hoogte van de hooizolder is een hooideur met segmentboog geplaatst, geflankeerd door eenvoudige, gietijzeren roosvensters. In de zijgevels bevinden zich rechtafgesloten staldeuren met rollaag, afgewisseld met gietijzeren ramen, afgedekt door een segmentboog en voorzien van een roedenverdeling.

Morgen

Een 'morgen' is een oud-Nederlandse oppervlaktemaat die tot 1810 werd gebruikt. Met een morgen werd een gebied aangeduid dat in een ochtend kon worden geploegd. Een morgen was meestal iets minder dan een hectare groot. De precieze grootte was echter streekgebonden. De Gelderse morgen was 0,86 hectare.

Het monument is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl