De Scharenburg

Scharenburg 6, Puiflijk

Deze grote T-boerderij met de naam "De Scharenburg" is in hoofdvorm en detaillering vrij gaaf bewaard gebleven. De boerderij bestaat uit een breed voorhuis met een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een zadeldak met forse overstek boven de zijgevels. Op het dak liggen moderne golfplaten. Aan de achterzijde van het voorhuis sluit een bedrijfsgedeelte aan. Voor het voorhuis is een tuin. Op het erf staan verder nog schuren.

Sijtwende

Het pand is direct gelegen aan de Scharenburg. Deze drukke verkeersweg was ooit een "sijtwende". Dit is een weg waarover men vanuit de natte komgronden toch droog in de hoger gelegen dorpen kon komen.

Vensters en deuren

De voorgevel van het voorhuis heeft een symmetrische indeling en bestaat uit vijf traveeën. Vensters en deur bezitten segmentbogen en ook gemetselde sierbogen die de venstervorm op enige afstand volgen. De sierbogen rusten op bakstenen consoles. De ingang in de middenas heeft een vernieuwde deur en een enkelruits bovenlicht met getoogde bovenzijde. De twee vensters aan weerszijden hebben hardstenen lekdorpels op consoles, kozijnen met middenstijlen en getoogde bovenzijde en twee enkelruits ramen. De linkerzijgevel bezit in de eerste bouwlaag in het midden een breed blindvenster. Het monument is alleen vanaf de gelijknamige straat te bezichtigen.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl