De Engelhof

Van Heemstraweg 30-32, Afferden

Deze voormalige T-boerderij met middenlangsdeel ligt op een kleine terp in Afferden – tegen de grens met Deest. De brede voorgevel ligt dicht tegen de vroegere Koningstraat. Deze maakt sinds 1935 deel uit van de huidige Van Heemstraweg.

Uitbreiding

Het voorhuis is al in de negentiende eeuw naar links uitgebreid met twee traveeën. De voordeur zit in het midden van het oorspronkelijk drie traveeën brede huidige rechtergedeelte. De voordeur
heeft een houten omlijsting met een kroonlijst en een bovenlicht met levensboom. De rietgedekte zolderverdieping met twee schoorstenen heeft vijf tweeruits vensters recht boven de benedenvensters
en de voordeur, waardoor de tweedeling van de voorgevel nog eens wordt benadrukt. Het voormalige bedrijfsgedeelte heeft een zadeldak met wolfseind.

Achtererf

Het achtererf is geheel ommuurd. Dit zie je ook terug bij veel Limburgse boerderijen. Rechts naast het voorhuis staat evenwijdig aan het achterhuis een fraaie hallehuisschuur met zadeldak en wolfseinden.

Antoon van Welie

Het monument is het geboortehuis van Antoon van Welie (1866-1956). Van Welie werd in het begin van de twintigste eeuw een wereldberoemd portretschilder. Hij woonde hier tot 1868. In dat jaar verhuisde hij met zijn ouders naar het verder naar het dorp gelegen pand Koningstraat 10. Van 1974 tot 1978 werd het monumentale pand bewoond door beeldend kunstenaar Huub Kortekaas. Hij gaf het de naam “Engelhof”, gebaseerd op zijn Engelenbeelden uit die tijd.

De Engelhof is niet van binnen te bezichtigen.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl