De kapitale boerenhoeve ligt, evenals de tegenovergelegen monumentale boerderij, op een terp. Voor de boerderij staan vier leilinden. Ze zijn er in vroeger tijden geplant om het fraaie voorhuis nog meer aandacht te geven. Vaak werden dergelijke bomen ook geplant om dienst te doen als een soort zonwering, maar hier staan ze aan de noordkant.
Het voorhuis ligt dwars op het brede bedrijfsgedeelte met middenlangsdeel en bestaat uit een begane grond, zolderverdieping en een rietgedekt schilddak met hoekschoorstenen. De voorgevel is maar liefst zes traveeën breed. Op de begane grond zijn vijf vensters te zien, aan de bovenzijde afgewerkt met hanenkammen voorzien van zesruits schuiframen en luiken. De linker zijgevel van het voorhuis heeft een identiek venster. De voordeur in het tweede travee van rechts heeft een forse houten omlijsting met kroonlijst. Boven de vijf vensters en voordeur in de voorgevel zitten zes zoldervensters met klapramen. Daartussen zijn geen traditionele gewone ankers te zien, maar gietijzeren rozetankers. Bij nauwkeurige beschouwing valt verder op dat zowel de beneden- als bovenvensters met ongelijke tussenruimten zijn geplaatst.
Het bedrijfsgedeelte van deze T-boerderij is deels met riet en deels met pannen gedekt. Rechts naast het voorhuis bevindt zich een ommuurde tuin. Achter de boerderij staan twee hallehuisschuren met zadeldak en wolfseinden, ook gedekt met riet en pannen.
Tot in de negentiger jaren van de vorige eeuw werd dit pand bewoond door de familie Elsen. Deze uit Duitsland stammende familie vestigde zich omstreeks 1716 in Wamel. Nazaten behoorden een eeuw later al tot de herenboeren in meerdere Maas en Waalse dorpen.
De boerderij is niet meer als boerenbedrijf in gebruik en is niet vrij toegankelijk.
Drutense monumenten
Landschap
1800-1900
Druten
Rijk van Nijmegen