Boerderij

Koningstraat 53, Afferden

Dit monument is een hallehuisboerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw met midden- langsdeel en een fraai dwarsgeplaatst voorhuis (T­huis). Het voorhuis is voorzien van een met riet gedekt schilddak met hoekschoorstenen en bestaat uit een begane grond met zolderverdieping. Het pand heeft een symmetrische voorgevel met aan weerszijden van de voordeur vensters met hanenkammen en voorzien van schuiframen met luiken. Het sterk gemoderniseerde bedrijfsgedeelte is voorzien van een zadeldak met wolfseind, tweederde met riet en een derde met pannen bedekt.

Stamhuis

Deze boerderij is het stamhuis van de familie Croonen. Achtereenvolgens woonden hier Willem Croonen, de smid; Hendrikus, de onderwijzer; Helm de effectenhandelaar en momenteel Helm’s dochter Wilhelmina Croonen. In dit huis ontstak Willem Croonen, de stamvader van de vele Croonens in de gemeente Druten, omstreeks 1839 het smidsvuur. Hij was de in 1806 geboren zoon van de Ewijkse smid Jan Croonen. De uit Duitsland stammende familie woonde sinds 1762 in Ewijk.

Meester Croonen

De jongste van Willems zes kinderen, Hendrikus (1857-1926), blijft in het ouderlijk huis wonen en neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Afferden. Driekus Croonen werd in 1879 benoemd als onderwijzer aan de openbare school op het Hoog. Deze school had twee klaslokalen en twee leerkrachten. Meester Croonen had het buiten schooltijd druk met andere dorpszaken. Hij had zijn landerijen, was een vermaard imker, organist in de kerk en secretaris en kassier van de dorpspolder. Een hele generatie mannelijke inwoners van Afferden (de meisjes gingen vrijwel allemaal naar de “nonnenschool” in Deest) heeft de helft van zijn schooljaren doorgebracht bij deze schoolmeester uit eigen dorp. Zijn zoon Helm had van zijn vader voldoende kennis opgestoken om het secretariaat van de dorpspolder van hem over te nemen, maar ook om in dit pand een makelaarskantoor in effecten en verzekeringen op te zetten.

Het monument is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl