Boerderij

Koningstraat 43, Afferden

Dit monument is een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgeplaatst voorhuis (T-­huis). Het ligt op een unieke locatie in het dorpshart: van voren gezien links de dorpskerk, rechts (nog) de dorpskroeg, ertegenover het dorpshuis en tot voor kort de dorpsbank.

Dorpskern

Door de ruime voor-­ en zijtuin heeft de boerderij haar eigen karakter kunnen behouden. Het pand stond er al toen vanaf 1895 – door het bouwen van de kerk en later de voormalige school – de dorpskern verschoof van Het Hoog naar de huidige plaats. Het naastgelegen café, van 1902 tot 1934 ook tramstation, heeft een eeuwenoude traditie als dranklokaal.

Voorhuis

Het voorhuis van deze boerderij is begroeid met wingerd. Het heeft een begane grond, verdieping en zolderverdieping met schilddak en hoekschoorstenen. Het schilddak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Onder de dakvoet bevindt zich een gemetselde uitkraging met muizentand. De voorgevel is symmetrisch met aan weerszijden van de voordeur vensters met hanenkammen, voorzien van vierruits schuiframen op de verdieping en schuiframen zonder roedenverdeling op de begane grond. De bovenlichten van de voordeur en de benedenramen zijn glasin­loodramen. Het bedrijfsgedeelte heeft een zadeldak met wolfseind. Het dak is met rode Hollandse pannen gedekt.

De boerderij is niet te bezichtigen.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl