Boerderij

Hoogstraat 1, Afferden

Dit monument is een voormalige T-boerderij: een boerderij met een dwarsgeplaatst voorhuis en een dwarsdeel. Het is tegen de helling van Het Hoog gebouwd. In de straatgevel van het achterhuis bevonden zich deeldeuren van een in Maas en Waal niet zo veel voorkomend type dwarsdeel. Meestal hebben dergelijke T-boerderijen in het bedrijfsgedeelte een langsdeel, dus met de deeldeuren in de achtergevel. De deeldeuren van dit monument zijn bij een verbouwing vervangen door een raam.

Deuren en vensters

Het voorhuis heeft een begane grond met zolderverdieping en is voorzien van een schilddak met moderne pannen en een hoekschoorsteen. In de symmetrische voorgevel van het voorhuis bevinden zich aan weerszijden van de niet-oorspronkelijke voordeur twee vensters met hanenkam. De zolderverdieping heeft vijf vensters boven de benedenvensters en voordeur.
De vensters op de begane grond zijn voorzien van zesruits en op de verdieping van vierruits schuiframen. Het bovenlicht boven de voordeur heeft een gietijzeren levensboom.

Harmonische architectuur

Het in de loop der tijden opgehoogde voormalige bedrijfsgedeelte heeft een schilddak en is eveneens gedekt met pannen. De monumentale waarde van het pand wordt na een aantal drastische ingrepen voornamelijk bepaald door de harmonische architectuur van het voorhuis en de nog zichtbare restanten van de oorspronkelijke dwarsdeel. In de tijd dat Het Hoog nog het dorpscentrum was (tot het begin van de vorige eeuw), was in het pand het bierhuis van Wouter van Kouwen gevestigd. Hierin werden meestal de vergaderingen van het dorpspoldercollege gehouden. Het pand is alleen vanaf de Hoogstraat te bezichtigen en is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl