Boerderij de Laren

Schoolstraat 12, Afferden

Deze boerderij was van oudsher de meest naar het zuiden in het veld gelegen boerderij van Afferden. De boerderij was tot voor kort een royale hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgeplaatst voorhuis (T-­huis). Helaas is het bedrijfsgedeelte van de boerderij gesloopt en vervangen door vrijstaande moderne schuren. De vroegere grote middenlangsdeel is vervangen door een klein aanbouwsel aan het voorhuis.

Voorhuis

Het voorhuis is nog grotendeels oorspronkelijk. Het heeft een begane grond met verdieping en een met riet gedekt schilddak en hoekschoorstenen. Onder de dakvoet van het voorhuis bevindt zich een ingemetselde lijst. De brede voorgevel heeft op de begane grond vier vensters met hanenkammen, die zijn voorzien van schuiframen. De verdieping heeft in deze gevel drie vensters. De smalle rechter zijgevel heeft links van de voordeur een benedenvenster en een bovenvenster met dezelfde afmetingen als de vergelijkbare vensters in de voorgevel. Zowel voor-­ als zijgevels hebben een grijze gestreken plint.

De Laren

Tussen de Schriksestraat en de Oude Weisestraat ligt een aantal percelen dat de Laren heet. Ook een aantal in de directe omgeving gelegen percelen heet Laar: de Voorste, de Achterste, de Kleine en de Grote Laren. Tot halverwege de vorige eeuw liep tussen beide straten een kronkelig karrenspoor met aan weerszijden knotwilgen. Deze Laarstraat liep langs deze boerderij. Nu ligt de boerderij aan de ter plaatse doodlopende weg vanaf Het Hoog.

Het nog als boerderij in gebruik zijnde gebouwencomplex is niet vrij toegankelijk.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl