Huis Brugdijk

Kinkelenburglaan 2

Het oorspronkelijke gebouw stamt uit de veertiende eeuw. Er stond een toren en het was een écht kasteel. In de achttiende eeuw werd de slotgracht gedempt en in de loop der tijden werd het kasteel verbouwd tot een herenhuis. Er bestaat een tekening van Cornelis Pronck uit 1742. Deze laat zien dat het gebouw uit 32 gedeelten bestond met een toren uit de veertiende eeuw, een laag middengedeelte en een hoofdgebouw (vermoedelijk uit de vijftiende eeuw). In de achttiende eeuw werd de slotgracht gedempt en in de loop der tijden werd het kasteel verbouwd tot een herenhuis.

Het pand werd het laatst, tot kort voor de Tweede Wereldoorlog, bewoond door notaris van Bunge. Na de oorlog was de ULO-school en de VGLO er in gevestigd. Ook kunstenaar Puntman heeft er zijn atelier gehad.

Verval en herstel

In de vijftiger-zesiger jaren van de vorige eeuw verviel het gebouw. Het werd toen door de jeugd 'het spookhuus' genoemd. Medio zestiger jaren werd het pand gerestaureerd in achttiende-eeuwse stijl. In 1965 werd De Brugdijk in gebruik genomen als bijgebouw van het gemeentehuis. Inmiddels is het particulier bezit en in gebruik als kantoor. Het pand is een rijksmonument

Relatie Kinkelenburg

Het ligt misschien voor de hand te veronderstellen dat De Brugdijk in het verleden bij De Kinkelenburg hoorde, maar dit is niet het geval. 


  • Bemmel in prenten

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Lingewaard

  • Arnhem e.o.

  • Kastelen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl