Stichting Gebroeders van Limburg 

Gebr vanLimburg festival Gebr vanLimburg personen hertog Gebr vanLimburg jeugd


Iedereen heeft wel eens werk gezien van de gebroeders Van Limburg, ze behoren tot de meest gereproduceerde en populairste afbeeldingen van de Middeleeuwen. De drie broers Jan, Herman en Paul van Limburg werden ca. 1380-1385 geboren in de Burchtstraat in Nijmegen waar hun talent kon rijpen in het familieatelier van het kunstenaarsgeslacht Maelwael-Van Limburg. Hun oom Jan Maelwael, schopte het tot hofschilder aan het Bourgondische hof in Dijon en de drie broers groeiden in dienst van Jean de France, de hertog van Berry in Bourges uit tot de best betaalde kunstenaars van hun tijd. Beroemde manuscripten van hun hand als Les Belles Heures en Les Très Riches Heures laten een onwaarschijnlijke verfijning en kleurkracht zien met een detaillering van de alledaagse middeleeuwse wereld, die mensen vandaag de dag nog immer raakt.

Sinds eind 2002 werkt de Stichting gebroeders Van Limburg aan het bekend maken van leven en werk van de drie kunstenaars en het terughalen van hun werk naar hun geboorteplaats Nijmegen. In 2005 konden 17 bladen van Les Belles Heures in Museum Het Valkhof getoond worden aan 91.000 bezoekers. Het begin van een wereldtour langs het Getty Museum, het Metropolitan Museum en het Louvre. Sinds 2005 organiseert de stichting het Gebroeders Van Limburg festival, het grootste middeleeuwse festival van Nederland met tienduizenden bezoekers. Het motto daarvan luidt: 'Authentiek, duurzaam en gedragen door de bevolking'. Vele honderden vrijwilligers zetten hun talent in voor het vervaardigen van middeleeuwse kleding, het spelen van muziek, voor dansen, koken, zwaardvechten, riddertoernooien, een trebuchet, bestorming en alles wat komt kijken bij het leven in de late Middeleeuwen in Gelre.

Daarnaast heeft de stichting het Middeleeuwen Belevenis Netwerk opgericht om het cultuurhistorisch toerisme in de euregio te bevorderen, organiseert zij een meerjarig educatief project voor alle basisscholen getiteld GVL Junior, publiceert boeken, houdt lezingen, organiseert exposities, kampementen en excursies. Mensen die de stichting willen ondersteunen kunnen lid worden van 't Geselscap, de vrienden van de Stichting gebroeders Van Limburg.

Meer informatie is te vinden op: www.ge broe dersvanlimburgfestival.nl en de website voor de jeugd: www.gvljr.nlLinks

www.gebroedersvanlimburg.nl
Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

adres

Glashuis 13,
Nijmegen

Tel. 024-3602414

info@gebroedersvanlimburg.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl