Gebroeders van Limburg / Gebroeders van Lymborch

Wereldberoemde kunstenaars

In de periode 1380-1390 werkten de Nijmeegse broers Herman en Willem Maelwael als schilders voor de hertog van Gelre. Nijmegen hoorde in die tijd bij het hertogdom Gelre.

De hertog verbleef regelmatig op de Valkhofburcht. Van daaruit gaf hij opdrachten aan de Nijmeegse kunstenaars. Willem woonde in de Burchtstraat, op de hoek van de Stockumstraat. Zijn kleinzonen Paul, Herman en Johan (de gebroeders Van Limburg / Van Lymborch) werden met hun illustraties later wereldberoemd. 

Getijdenboeken

Paul, Herman en Johan reisden rond 1400 naar Parijs, waar ze handschriften illustreerden voor de hertog van Bourgondië, Philip de Stoute. Philips broer, de hertog van Berry, had tijdens familiebezoeken het werk van de gebroeders gezien en nam ze in dienst. De gebroeders maakten voor hem hun beroemdste schilderingen. De eerste grote opdracht was het illustreren van een getijdenboek, een verzameling gebeden, gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Zo ontstond Les belles heures de Jean, duc de Berry. Een tweede opdracht volgde: het maken van een uniek en ongekend rijk versierd getijdenboek. De titel luidde: Tres riches heures du duc de Berry.

Vanuit Frankrijk kwamen de gebroeders Van Limburg / Van Lymborch nog een paar keer naar Nijmegen om familiezaken te regelen. Rond 1416 zijn ze kort na elkaar in Frankrijk overleden, waarschijnlijk aan de pest.


  • Nijmegen

  • Kunst en cultuur

  • 1000-1500

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

  • Grootste Gelderlanders

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl