Stadsrechten

Nijmegen wordt een Gelderse stad

In 1230 kreeg Nijmegen stadsrechten van de Duitse koning. Vanaf toen had de stad bepaalde vrijheden en voorrechten. Zij regelde haar eigen bestuur en haar eigen rechtspraak. Bij het rechtspreken speelde de blauwe steen een rol, die in het wegdek van de Burchtstraat ligt.

 Hier vonden wrede straffen plaats, zoals het afsnijden van oren en vingers. Vanaf 1247 werd Nijmegen een Gelderse stad. Ze kwam toen in handen van de graaf van Gelre.

Na de tijd van Frederik Barbarossa (1152-1190) kregen de Duitse koningen (of keizers, die titel varieerde) steeds minder te zeggen in Nederland. Het waren vaak de landsheren die de macht hadden, zoals de hertog van Brabant, de graaf van Holland en de graaf van Gelre. Ze traden officieel op namens de koning, maar eigenlijk waren ze onafhankelijk.

De Duitse koning Willem II leende in 1247 veel geld van de graaf van Gelre. Als zekerheid voor de terugbetaling van de lening gaf Willem II de palts en de stad Nijmegen aan de graaf. Aangezien de lening nooit werd afbetaald, bleef Nijmegen deel uitmaken van het graafschap Gelre. Uit Gelre is de provincie Gelderland ontstaan, zoals we die nu kennen.


  • Nijmegen

  • 1000-1500

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl