Keuperstoren

Deel van middeleeuwse stadsmuur

De gemetselde toren die hier te zien is maakte deel uit van de tweede stadsmuur uit de vijftiende eeuw. De toren is gedeeltelijk gereconstrueerd. Met opzet is er toen aan de voorzijde een gat gemaakt zodat men in de toren kan kijken.

Middeleeuwse torens in Nijmegen

De zogeheten Keuperstoren is slechts één van de (tenminste) zeven torens die we in de restanten van de middeleeuwse stadsmuur van Nijmegen vinden. Drie andere torens bevinden zich in het Kronenburgerpark, waaronder het Rondeel (Roomse voet), de St. Jacobstoren en de Kruittoren. Daarnaast vinden we de oude Stratemakerstoren aan de Waalkade. Ook de Belvedère is van oorsprong een toren in dezelfde wal in het Hunnerpark. Ook de twee torens van de middeleeuwse stadswal aan de Voerweg zouden kunnen worden genoemd, ook al zijn ze dan deels gesloopt.

"Verloren" Toren

In de laatste plaats is er nog de Verloren Toren, die in 2011 is ontdekt op Plein 1944 en na een stukje te zijn verplaatst is tentoongesteld in de fietsenstalling onder het Plein. Deze toren, die niet op enige kaart stond vermeld (vandaar "verloren")  is onderdeel van een muur, parallel aan de welbekende muur.


  • Route Nijmegen

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl