Heemkundekring Bergh

Geschiedenis van het land van Bergh

De Heemkundekring Bergh (d.w.z. de voormalige gemeente Bergh in het oosten van Gelderland) is een cultureel-historische vereniging met meer dan 1.000 leden die als platform wil fungeren voor mensen die zich interesseren voor de geschiedenis van de mensen en het landschap van het land van Bergh. De naam Bergh stamt af van de graven van Bergh die eeuwenlang over deze streek regeerden. Vanwege de handel en de nijverheid heeft Bergh echter altijd intensieve contacten onderhouden met gebieden dichtbij en veraf.

De activiteiten van de Heemkundekring Bergh beperken zich daarom niet tot het grondgebied van de gemeente Bergh, maar richten zich ook op het omliggende land. Deze activiteiten bestaan uit het organiseren van lezingen, het uitbrengen van publicaties en films, het uitvoeren van historisch en archeologisch onderzoek en het uitgeven van een eigen tijdschrift, Old Ni-js genaamd. Hier zijn een aantal werkgroepen voor in het leven geroepen: foto- en filmgroep, informatiegroep, archeologiegroep, midwinterhoorngroep, activiteitengroep en de redactie van Old Ni-js.

De website www.heemkundekringbergh.nl is de vindplaats van alles wat met de geschiedenis en het eigene van Bergh te maken heeft en de activiteiten die de Heemkundekring daaromtrent onderneemt. Een goede reden om vaker een kijkje te komen nemen. Via deze website kunt u zich ook aanmelden voor onze gratis nieuwsbrief waarmee u, elke maand weer, op de hoogte blijft van de meest actuele nieuwtjes. Daarnaast heeft Heemkundekring Bergh een eigen Wikipedia, Berghapedia.nl genaamd, de vrije encyclopedie over de voormalige gemeente Bergh, waaraan iedereen kan meehelpen. Berghapedia.nl heeft tot doel een complete encyclopedie over (cultuur-historische) onderwerpen over de mensen en het land(schap) van het land van Bergh op internet te maken. Berghapedia is gratis te gebruiken om informatie te zoeken en om (zelf) informatie toe te voegen. Ook heeft de Heemkundekring Bergh een online media-archief Barghief.nl. U kunt hier zelf foto's, filmpjes, documenten zoals PDF's en audiobestanden uploaden. U kunt ook commentaar leveren op door anderen ingezonden media.


  • Montferland

  • Historische verenigingen

  • Achterhoek

https://www.heemkundekringbergh.nl/

Raethuys Heemkundekring Bergh
Hofstraat 1
7041 AD 's-Heerenberg

0314-667990

info@heemkunde.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl