In Herwen-Hemeling (gemeente Zevenaar) ontdekten archeologen eind 2021 de sporen van een compleet Romeins heiligdom. Die spectaculaire ontdekking is voor Nederland, maar ook internationaal, zeer uitzonderlijk. En de vondsten kwamen relatief ongeschonden uit de grond: godenbeelden, munten, reliƫfs, beschilderd pleisterwerk, votiefstenen gewijd aan verschillende goden en godinnen, en een compleet waterbassin zagen na eeuwen opnieuw het daglicht.
De archeologen van RAAP en aangesloten specialisten zijn in opdracht van de provincie Gelderland aan de slag gegaan om de vondsten op te graven en te onderzoeken. Omdat het om een uitzonderlijk heiligdom gaat, krijgen zij maar liefst zeven jaar de tijd om alle archeologische sporen en vondsten te ontrafelen en om erover te publiceren. De opgraving was dus nog maar het begin.
In deze tweede tentoonstelling die Valkhof Museum aan de vindplaats Herwen-Hemeling wijdt, worden de vondsten uitgelicht die bij uitstek te maken hebben met de essentie van het Romeinse heiligdom: het offeren aan de goden.
Het contact met de goden verliep voor de Romeinen volgens een vast patroon. Je vroeg een godheid om een gunst. In ruil daarvoor beloofde je een offer te brengen, zoals speciale koeken of een offerdier. Muntgeld kon ook worden geofferd. Als je gebed was verhoord, dan bracht je je offer naar het heiligdom waar het werd verbrand of achtergelaten. Was je rijk genoeg, dan liet je als blijvende herinnering aan het offer een stenen monument met inscriptie maken. Dat zijn de votiefaltaren, waarvan er verschillende in Herwen-Hemeling zijn gevonden.
Naarmate het onderzoek vordert, zullen er nieuwe feiten aan het licht komen. Het is de opzet dat nieuwe ontdekkingen worden toegevoegd in deze langlopende tentoonstelling.
Offeren aan de goden in Herwen-Hemeling neemt je mee in de belangrijkste vondsten rond het offeren, de rituelen en de altaren.
Archeologie
Streekgeschiedenis
-3000-500
Nijmegen
Tentoonstelling