De steenfabrieken van Gelderland Een industriële geschiedenis

Buitengoed de Panoven in Zevenaar, een voormalige steenfabriek
De schoorstenen van vele steenfabrieken staan als bakens langs de Gelderse dijken. Een aantal van deze steenfabrieken functioneert nog steeds. De oevers van de Gelderse rivieren zijn een ideale vestigingsplaats voor de fabrieken die de rivierklei als belangrijkste grondstof voor de stenen gebruiken.

In de negentiende eeuw is het werken in de steenfabriek zware, ongeschoolde arbeid voor een laag loon. De arbeiders wonen in kleine huisjes direct naast de fabriek en het hele gezin helpt mee bij het maken van de stenen. Het maken van de bakstenen gebeurt in die tijd handmatig: de klei wordt in vormen gedaan en droogt in de zon. In de winter worden de bakstenen gebakken. Tegenwoordig is het productieproces voor een groot deel gemechaniseerd, zodat de fabrieken meer stenen met minder arbeidskrachten kunnen produceren. Ook in deze tijd wordt baksteen weer veel gebruikt als bouwmateriaal. De kans is groot dat de bakstenen die nu voor nieuwbouwwoningen worden gebruikt, uit een van de Gelderse steenfabrieken komen.

 

Downloads

/files/verhalen_pdf/De_steenfabrieken_van_Gelderland.pdf

Links

www.steenfabriekwageningen.nl

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl