De kronieken van Ammersoyen

'Chronicles of the Castle of Amelroy or Ammerzode'

Op uitnodiging van kasteelheer Arthur baron de Woelmont verblijft de Engelse ingenieur en geschiedschrijver John Box in 1868 op kasteel Ammersoyen. Die zomer zijn de temperaturen in Nederland echter zeer hoog. Volgens de Engelsman zijn het temperaturen die gebruikelijk zijn in Senegal. Box gaat daarom niet jagen en vissen, maar blijft ter verkoeling binnen de muren van het kasteel. Daar treft hij het rijke interieur, de portretten en de kasteelarchieven aan.

Romantisch geschiedschrijver

Twee jaar na het bezoek van Box aan kasteel Ammersoyen verschijnt in Londen een geïllustreerd boek van zijn hand: Chronicles of the Castle of Amelroy or Ammerzode. Het is het eerste Engelstalige boek over een Nederlands kasteel. Box is een romantisch geschiedschrijver en hij is voornamelijk geïnteresseerd in de afstamming van kasteelheren en de legenden die met het kasteel verbonden zijn.

Wandeling door de vertrekken

Box neemt de lezer mee langs de verschillende vertrekken in het kasteel. Hij beschrijft de functie van de ruimte en wat hij daar aantreft. Onder andere worden het 'groen salet' en de 'gotische torenkamer' genoemd. Box schrijft over kleurstellingen, schouwen, meubelstukken en het uitzicht. De portretten krijgen de meeste aandacht en worden uitgebreid beschreven en geïdentificeerd.

Vroege foto’s

Van grote betekenis voor de geschiedenis van Ammersoyen zijn de 26 illustraties in het boek. De foto's zijn door baron De Woelmont zelf vervaardigd, in een tijd dat fotografie nog in de kinderschoenen staat. Ze zijn van opvallende hoge kwaliteit en brengen behalve het kasteel ook enkele archiefstukken en portretten in beeld die destijds op het kasteel aanwezig waren. Enkele foto’s geven het interieur van Ammersoyen weer ten tijde van de laatste adellijke kasteeleigenaar.

De beschrijvingen en de foto's uit het boek van John Box zijn van onschatbare waarde voor de kasteelgeschiedenis.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl