De Gelderse stad Emmerik

Emmerik in de dertiende en veertiende eeuw

Vanaf 1233 is Emmerik een Gelderse stad. Emmerik krijgt verschillende privileges van Gelderse graven. Hierdoor wordt het qua aanleg en vormgeving een typisch Gelderse stad. Ruim 100 jaar later wordt de stad echter verpand aan de hertog van Kleef. Sindsdien is Emmerik een Duitse stad.

In 1233 krijgt Emmerik via de stadsverheffingsoorkonde het recht om op woensdag een markt te organiseren. Vanaf dan is er dus naast de weekmarkt op zaterdag een extra markt op woensdag. Dat betekent dat er in Emmerik van dinsdag tot en met zondag handelsbedrijvigheid is. Doordat Emmerik ook tolvoorrecht had, zorgde de stad voor veel inkomsten voor de Gelderse hertog.

Veeteelt

In de omgeving van Emmerik vindt vooral veeteelt plaats. Handel die hoort bij deze sector is dus erg belangrijk voor Emmerik. Doordat Emmerik een groot stedelijk gebied heeft, vindt er ook landbouw plaats binnen de stadsmuren. Met de stadsprivileges uit 1328 en 1339 krijgt Emmerik het recht om de broekgronden, die direct om de stad heen liggen, te gebruiken.

Verpand aan Kleef

Tijdens de broederoorlog met zijn broer Eduard (1350-1361) heeft hertog Reinald III regelmatig extra geld nodig. Omdat hij wordt gesteund door onder andere Brabant en Kleef vraagt hij financiële steun aan de hertog van Kleef. Reinald, ook wel Reinoud genoemd, verpandt Emmerik in 1355 aan de hertog van Kleef. Dit gebeurde niet alleen met Emmerik maar bijvoorbeeld ook met de burcht Geldern. Omdat Reinald de oorlog niet gewonnen heeft is Emmerich sindsdien Duits.

Bronnen

  • Stefan Frankewitz, ‘De Gelderse landsheerlijke burchten van de dertiende tot het eind van de vijftiende eeuw’ in: I.D. Jacobs (red.), Het hertogdom Gelre: Geschiedenis, kunst en cultuur tussen Maas, Rijn en IJssel (Utrecht, 2003), 187-206, alhier 222, 231, 234.
  • Ralf G. Jahn, ‘Kroniek van de geschiedenis van het hertogdom Gelre’ in: Johannes Stinner en Karl-Heinz Tekath (red.), Gelre, Geldern, Gelderland: geschiedenis en cultuur van het hertogdom Gelre (Geldern/Utrecht, 2001), 489-519, alhier 498.
  • Wilhelm Janssen, ‘Geschiedenis van Gelre tot het tractaat van Venlo in 1543. Een overzicht.’ in: Johannes Stinner en Karl-Heinz Tekath (red.), Gelre, Geldern, Gelderland: geschiedenis en cultuur van het hertogdom Gelre (Geldern/Utrecht, 2001), 13-28, alhier 20.


  • Oost - West

  • Oorlog

  • Personen

  • 1000-1500

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl