De Ewaldenkerk in Druten gekraakt

1795

In 1795 wordt de grote kerk van Druten, in handen van de protestanten, tot twee keer toe gekraakt door de rooms-katholieken.

De kerk weer in katholieke handen

Op 14 februari 1795 gaat Jacobus de Grand, lid van de patriottische Volkssociëteit met drie Franse soldaten naar de hervormde koster annex schoolmeester W. Luderus. Frankrijk heeft Nederland bezet in 1795 en de Bataafse Republiek mogelijk gemaakt. Luderus heeft de sleutel van de door de protestanten in bezit genomen rooms-katholieke kerk midden in Druten. Le Grand vertelt hem dat de schuilkerk in Puiflijk onder water staat en dat hij de grote kerk in bezit wil nemen. Luderus verzet zich daar heftig tegen maar is tegen deze overmacht niet opgewassen en geeft de sleutel af. Eenmaal binnen de kerk gekomen kunnen de soldaten het niet laten de wapenborden van de Drutense heren van de muur te rukken en ze later buiten te verbranden. De inmiddels gewaarschuwde burgemeester Van der Wielen raadt Luderus aan zich niet langer te verzetten. Niet lang daarna stromen de katholieken de kerk binnen en luiden de klokken. Hiermee is de kerkkraak bezegeld.

Stuivertje wisselen

Maar het loopt toch allemaal anders. Het begint als de hoogste ambtenaar van het ambt Maas en Waal de ambtman W. van Bennekom zich ermee gaat bemoeien. Hij sommeert de katholieken zo gauw de Puiflijkse schuilkerk weer droog is de Ewaldenkerk te verlaten. Dat gebeurt ook. Twee dagen later keert de predikant terug. Maar ook dat is van korte duur. De Franse generaal Pichegru, die in Puiflijk zijn hoofdkwartier heeft, geeft de katholieken enkele dagen daarna opnieuw toestemming de kerk in te nemen. Dat doen ze op Eerste Paasdag. Ze zingen zo hard dat heel Druten het hoort.

Andere kerkkraken

Het kerkkraken slaat over naar de andere dorpen in het Land van Maas en Waal. De hervormden roepen daarbij altijd de hulp in van de classis in Nijmegen. Die stelt meestal gezamenlijk gebruik voor. Dat gaat in Druten niet door. De katholieken kopen om verdere problemen te voorkomen het Huis De Klok, niet ver van de Ewaldenkerk. Ze maken er een schuilkerk met pastorie van.

Bron:

  • Artikel van Bas van der Hoeven in de Gelderlander op 17 november 2007.

 

 

 


Rechten

Wim Kattenberg, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl