Boerderij

Kerkweg 77, Afferden

Dit monument bepaalt samen met het tegenoverliggende oude kerkhof het aanzicht van het vroegere dorps- en kerkplein Het Hoog. Het is een voormalige hallehuisboerderij met middenlangsdeel en dwarsgeplaatst voorhuis. Dit voorhuis bestaat uit een begane grond met zolderverdieping. Het schilddak met links een hoekschoorsteen is gedekt met moderne verbeterde Hollandse pannen. In de linkerzijgevel bevindt zich een jaartalanker met het jaartal 1773.

Het Hoog

De naar Het Hoog gekeerde voorgevel heeft een voordeur met een karakteristieke omlijsting. Links van deze deur bevinden zich één en rechts twee vensters met hanenkammen - met gemoderniseerde zesruits ramen met luiken. Het voorhuis is in de negentiende eeuw verhoogd. De zolderverdieping heeft nu boven de benedenvensters drie zoldervensters. Vóór de boerderij staan op Het Hoog drie fraaie leilinden. Het achterliggende - verbouwde - bedrijfsgedeelte is voorzien van een zadeldak met wolfseind.

Droog

De boerderij staat op een unieke plaats. Als door een dijkdoorbraak het gehele dorp last kreeg van een watersnood, zoals in 1784 en 1926, stond deze boerderij nog droog. Vele dorpelingen vonden hier dan met hun vee een droge en veilige vluchtplaats.

Lindeboom

Midden op het plein staat een lindeboom die in 1791 is geplant als vrijheidsboom om vrijheid, gelijkheid en broederschap te vieren. Huis en boom zijn dus bijna even oud. Van 1922 tot 1945 stond op Het Hoog de houten muziekkiosk van de dorpsfanfare Eendracht.

Het monument is niet vrij toegankelijk.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1700-1800

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl