Boerderij De Vogelvanger

Zelksestraat 8, Horssen

Deze boerderij ligt op een lichte verhoging. Het pand is met het bedrijfsgedeelte naar de Zelksestraat gericht en had oorspronkelijk een dwarsdeel. De beide zijgevels zijn later verhoogd. De boerderij heeft een zadeldak met wolfseinden dat grotendeels is gedekt met riet en deels met blauwe muldenpannen. De schoorsteen staat op de nok van de boerderij, boven de vroegere haardstee. Deze lag dus tegen de zogenaamde brandmuur in het woongedeelte.

Voorhuis

Het voorhuis is aan de rechterzijde onderkelderd. In het middenbeukgedeelte van de voorgevel zit rechts een deurkozijn met bovenlicht en eenvoudige paneeldeur en links daarvan een groot venster met zesruits schuifraam en opgeklampte luiken. In de zijbeuken zitten twee kleinere vensters met rollaag, zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Op de zaadzolder - plaats waar men vroeger de goederen droog bewaarde - bevinden zich twee staande vensters met tweeruits draairaampjes.

Bedrijfsgedeelte

Het bedrijfsgedeelte met de deur van de dwarsdeel aan het Kerkpad heeft sterk gewijzigde deeldeuren en vensterpartijen. De achtergevel heeft een drietal gietijzeren ramen met zonnerad die zijn afgedekt door een segmentboog. Vlak onder de dakvoet zit een rechtafgesloten hooiluik.

De Zelk

De naam Vogelvanger komt reeds voor op een kadasterkaart uit 1823. De Zelksestraat is genoemd naar de verdwenen middeleeuwse herenboerderij De Zelk.

Het monument is niet vrij toegankelijk.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1700-1800

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl