Het Voorhuys

Molenweg 5, Horssen

Het monument is een mooi gelegen boerenerf met boerderij, schuur en moestuin. De hallehuisboerderij met middenlangsdeel heeft ter plaatse van het voorhuis later hoger opgetrokken zijgevels. Het zadeldak van de boerderij met wolfseinden is boven de middenbeuk gedekt met riet en boven de zijbeuken gedekt met pannen.

Voorgevel

Het voorhuis heeft aan de rechterzijde een kelder met opkamer. Het vlechtwerk van de oorspronkelijke voorgevel is nog duidelijk zichtbaar. Van links naar rechts bevinden zich in de voorgevel twee rechtafgesloten vensters met rollaag, zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Ernaast is een deurkozijn met bovenlicht en levensboom en een smal recht afgesloten venster ter plaatse van de opkamer, voorzien van drieruits schuifraam en opgeklampt luik. De huidige achtergevel is niet oorspronkelijk.

Hallehuisschuur

Rechts van de boerderij ligt op het erf een grote hallehuisschuur, oorspronkelijk met middenlangsdeel. Op de schuur bevindt zich een zadeldak met wolfseinden en “oelegaten”, ingangen voor nestelende uilen. Het dak is gedekt met golfplaten. In de nieuw gemetselde voorgevel van de schuur bevonden zich oorspronkelijk de deeldeuren. Ter plaatse van het aanvankelijk met hout beschoten gedeelte is nu een rechthoekig hooiluik aangebracht. In de zijgevels bevinden zich staldeuren, afgewisseld met door een segmentboog afgedekte, gietijzeren raampjes.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1700-1800

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl