De draagtekens van het Nijmeegse schippersgilde Bodebussen in Museum Het Valkhof

Draagteken van het schippersgilde, circa 1525 © Museum Het Valkhof Draagteken van het schippersgilde, circa 1490-1500 © Museum Het Valkhof
Het rijke Nijmeegse schippersgilde liet behalve het antependium meer kostbare voorwerpen maken voor de kapel en het gildebestuur. Twee prachtige gildeschilden of ‘bodebussen’ bleven bewaard en zijn te bewonderen in Museum Het Valkhof.

De bodes van steden en verenigingen droegen om de hals een insigne dat men een bodebus noemde, ook toen dat allang niet meer een bus was, waarin bodes brieven vervoerden. De bodebussen hebben de vorm van een schild.

De oudste van de twee draagtekens van het Nijmeegse schippersgilde bestaat uit een zilveren plaat, versierd met ranken, bladeren en bloemen met vergulde harten. In het midden is als embleem een verguld schip aangebracht. Op het schip staan de patroonheiligen Maria en Sint Olaf. In het kraaiennest en op de ra bevinden zich drie matrozen. Het type schip is duidelijk een hulk, lange tijd een door de Hanze-schippers veel gebruikt koopvaardijschip met een groot laadvermogen.

De tweede, rond 1525 uit koper en zilver gemaakte bodebus, toont eveneens een schip met voor- en achterkasteel, maar dan voorzien van drie masten en zonder bemanning en heiligenfiguren. Het schip is gestileerd weergegeven, maar is onmiskenbaar een driemaster en daarmee een eigentijdser (Hanze)schip.

Auteur: Marja Begheyn-Huisman, Museum Het Valkhof

Verder lezen: Marja Begheyn-Huisman, Behouden vaart. Het antependium van het Nijmeegse schippersgilde, Nijmegen 2016.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl