Bevrijdingsrok of nationale feestrok

Uit de collectie van het Kijk en Luistermuseum Bennekom

De historische collectie van het Kijk en Luistermuseum in Bennekom omvat zo’n 9000 objecten en toont Veluwse streekhistorie met gebruiksvoorwerpen, gereedschap, streekeigen boeren- en burgerkleding en veel zogenoemd lijfgoed, alles daterend van rond 1900. Tot deze collectie hoort ook een object uit 1946, een bevrijdingsrok of nationale feestrok.

Deze rok is gemaakt ter gelegenheid van de eerste herdenking van de bevrijding. De rok is gemaakt van allerlei lapjes met een emotionele waarde. Op enkele lapjes staan stempels. De lapjes zijn met festonsteken aan elkaar gezet. In oranje is de tekst ‘5 mei 1946’ geborduurd. De rok sluit met een ritssluiting en een haak en oog.

Bedenker van de rok

De Amsterdamse Mevrouw A.H. Boissevain–van Lennip (1896 - 1965) was voor de oorlog strijdbaar voor vrouwenemancipatie. In de oorlog verzetsstrijder tot zij in 1943 werd opgepakt, overleefde ter nauwer nood het kamp Dachau. Op een moeilijk moment in haar cel, ontving ze toegestuurd door een vriendin uit Nederland een pakje. De inhoud was een kleedje, gemaakt door haar vriendinnen, van verschillende lapjes stof van hun kleding. Ze vertelde het haar celgenoten, en het kleedje werd een symbool van vriendschap, eenheid en plannen maken.

Helen wat kapot is

Na de oorlog werd mevrouw Boissevain opnieuw actief in de vrouwenbeweging.  Zij zag het als haar taak mee te werken aan het helen van wat stuk was. Het oorlogskleedje, gemaakt van (kapotte)resten, werd de basis van het idee voor één vrouwelijk kledingstuk de ‘rok’ waarin de symboliek altijd herkenbaar zou zijn. Het ideaal was om alle vrouwen op elke volgende viering van de bevrijding en hoogtijdagen te zien in eenzelfde feestrok, een persoonlijk document, gemaakt van lapjes uit de oorlogsjaren.

Rokkencomité

Door een opgericht rokkencomité werd één voorschrift gegeven voor de versiering van de zoom. Die moest bestaan uit driehoeken met een naar boven wijzende punt. In de punt middenvoor moest staan: ‘5 mei 1945’. Verder was iedereen vrij in de keuze van: kleur, model en soort lapjes. Iedere volgende Bevrijdingsdag moest op de volgende punt worden geborduurd als symbool voor de dagen van bevrijding en andere hoogtepunten van ons volksbestaan die wij in saamhorigheid vieren. Het rokkencomité voerde voor haar gedachten propaganda via vrouwenverenigingen, scholen en het tijdschrift ‘Vrouwenpost’.

Meer bevrijdingsrokken

Bij verschillende andere Gelderse musea vind je ook (afbeeldingen van) bevrijdingsrokken, bijvoorbeeld bij het Flipje en Streekmuseum Tiel, het Nederlands Openluchtmuseum en natuurlijk het Vrijheidsmuseum.


Rechten

Kijk en Luistermuseum, CC-BY-NC-SA

  • Volkscultuur

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl