Landmeters bij de opticien

Optometrie in Arnhem

Iedereen die vanaf het station van Arnhem de bus neemt zal de naam Holsboer Optometrie wel eens hebben gezien. Heel wat minder mensen zullen aan de hand hiervan de website van de desbetreffende opticien bezocht hebben. Wie echter die moeite neemt, ontdekt dat Holsboer Optometrie al sinds 1867 als opticien in bedrijf is. Een bedrijf dat al bijna 150 jaar bestaat, dat wekt onze nieuwsgierigheid.

Centrum van instrumentenmakerij

In de negentiende eeuw kon Arnhem beschouwd worden als het centrum van de Nederlandse instrumentenmakerij. Geen trommels en strijkers, maar landmeters, briefbalansen en verrekijkers. Berend Holsboer was in de leer gegaan bij een instrumentenmakerij en durfde het in 1867 aan om zijn eigen bedrijfje op te richten waarbij het beroep van opticien nog van minder belang was. Wis-, natuur- en landmeetkundige instrumenten waren ook allemaal te vinden bij Holsboer.

Opticien

In 1895 stierf Berend echter waarna zijn zoon Barend de zaak overnam. Barend Holsboer besloot zich bezig te gaan houden met zoals dat toen nog heette: ‘gezichtskunde’. Al snel werd het vak van opticien steeds belangrijker binnen de zaak Holsboer. Dit veranderde niet onder de nieuwe leiding van H.P. Derksen en zijn zoon H.P. Derksen jr. Sterker nog, het meten van de ogen werd zo belangrijk dat de aanduiding van deze wetenschap in de bedrijfsnaam is opgenomen. De instrumenten worden niet meer gemaakt door Holsboer, maar nog wel dankbaar gebruikt.


Rechten

Mark Bongers, CC-BY-SA

  • Gemaakt in Gelderland

  • Industrie

  • 1800-1900

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl