Rozengracht-Overwelving

Broederenkloostercomplex doorstaat oorlogsgeweld

De directe omgeving van het Broederenklooster werd door het bombardement zwaar getroffen. Wonder boven wonder overleefden juist het klooster, destijds in gebruik als Rijkslandbouwwinterschool en het kerkgebouw, waarin de Hervormde Kerk haar diensten hield. Alle aangebouwde panden moesten worden gesloopt.

Het rijtje winkels en woningen gelegen aan de Rozengracht-Rosmolensteeg, links van het klooster, maakte begin van de jaren vijftig plaats voor een modern gebouw waarin eerst het stadsarchief en later het depot met de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen werd ondergebracht.

Voor de volledig verwoeste en opgeruimde hoek Broederenkerkplein-Rozengracht, rechts van het klooster, zijn ook al meteen nieuwbouwplannen gemaakt. Maar van de in 1946 bedachte combinatie Museumzalen-Pastorie met een binnenplaats voor een oorlogsmonument is tot nu toe alleen het Gideon-monument gerealiseerd. De grasveldjes van het plantsoentje verwijzen naar de toentertijd geplande nieuwbouw. Het Broederenkloostercomplex staat nu in al zijn gerestaureerde middeleeuwse schoonheid, letterlijk op de grens van de oude en nieuwe binnenstad van Zutphen. Aan de rand van de Verloren Stad.


  • Verloren Stad Zutphen

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Zutphen

  • Achterhoek

Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl