De abrupte overgang van flats naar herenhuizen laat zien dat er in deze gevelrij iets is veranderd. Hier stond het Christelijk Lyceum, vanaf 1919 gevestigd in een monumentaal pand op IJsselkade 4.
Een grote tuin aan de achterzijde diende als schoolplein en vanaf de 3e klas mochten leerlingen daar ook het poortje uit. Scholieren uit andere delen van Nederland en Nederlands-Indië werden ondergebracht in het internaat van de familie Verkuyl op de aangrenzende IJsselkade 6.
Bij het bombardement raakte het schoolgebouw zwaar beschadigd. De Duitsers besloten tot sloop in december, waarna er een groot gat in het IJsselfront viel. Het Christelijk Lyceum kreeg tijdelijke behuizing elders in de stad, totdat in 1951 de nieuwbouw aan de Isendoornstraat opende - mede gefinancierd door de uitkering van f 63.000,- oorlogsschade voor IJsselkade 4 en 6.
Pas in de jaren 1950 werden hier nieuwe flats gebouwd. Waarmee niet alleen het Chrystelijk Lyceum, maar ook de huisnummers 4 en 6 van de IJsselkade verdwenen.
Verloren Stad Zutphen
Tweede Wereldoorlog
1900-1950
Zutphen
Achterhoek