Gevallenenmonument Rozengracht 'Om niet te vergeten'

Onthulling van het gevallenenmonument op 10 april 1950 Het door de bommen geslagen gat tussen Broederenkerk en Rozengracht Grote belangstelling bij de onthulling van het gevallenenmonument


Op Paasmaandag 10 april 1950, precies vijf jaar na de bevrijding van Zutphen, werd onder massale belangstelling het monument voor gevallenen onthuld. Twee dagen eerder werd bij dit monument het houten kruis begraven dat sinds 1946 op de IJsselkade stond, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Het beeld, gemaakt door de bekende beeldhouwer Paul Grégoire, staat in de door het bombardement ontstane ruimte links van de Broederenkerk. Het stelt Gideon voor, de bijbelse figuur die met een kleine keurtroep een overmachtige vijand versloeg. Via een ingenieus systeem kan het beeld tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei 'huilen'.

De namen van de slachtoffers van oorlogsgeweld zijn tegenwoordig vermeld op de marmeren platen onder het Gideon-beeld. Daar staan de Zutphenaren die omkwamen bij het bombardement, maar ook joodse slachtoffers, geallieerde bevrijders en zij die gedood werden tijdens de militaire acties in Nederlands-Indië.Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl