De 'Pont Neuf'

Zestig jaar bepalend voor entree Zutphen

Vroeger lag er op deze plek alleen een houten voetgangersbruggetje dat in de volksmond de Pont Neuf werd genoemd. In 1890 werd het vervangen door een royale stenen boogbrug, als onderdeel van een grote opknapbeurt op de Rozengracht. Rommelige panden aan de Berkeloever werden onteigend en afgebroken, waardoor de gracht breder en opener werd en er bomen konden worden geplant.

Vanuit het ruime Stationsplein vormde de nieuwe Pont Neuf een mooie entree naar Rozengracht en Barlheze, zodat treinreizigers uit twee richtingen konden kiezen. Het is niet verbazend dat juist deze straten snel opbloeiden tot bruisende winkelstraten, waar ook veel café's waren te vinden.

De Pont Neuf overleefde het bombardement, zodat de slachtoffers over de brug, die bezaaid was met het stro van de getroffen stadsboerderij, konden worden afgevoerd. Maar als de gemeente na de oorlog besluit om de zwaar gehavende stationsomgeving anders in te richten, moet de brug alsnog wijken. De zwierige Pont Neuf heeft uiteindelijk maar zestig jaar de entree van Zutphen bepaald.


  • Verloren Stad Zutphen

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Zutphen

  • Achterhoek

Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl