De familie Nijhof in de Waterstraat Gered door de vijand

De Waterstraat met rechts de HBS, gezien vanaf de Groenmarkt, rond 1900


Herman Nijhof woonde met zijn ouders op de rechterhoek van de Waterstraat en de Bakkerstraat, boven de meubelmakerij van zijn vader. Op 14 oktober 1944 had hij melk gehaald in Toldijk. De twee flessen kon hij nog net in de keuken zetten toen de bommen vielen en hij zich naar de kelder moest haasten.

Het huis kreeg een voltreffer. Een keldermuur stortte in en een zware kast viel om. Herman, die nog bij de ingang stond, kon snel ontsnappen via het opengeslagen kelderluik. Zijn moeder, broer en zus konden uit het puin kruipen, maar vader zat klem. En omdat er een gasleiding geknapt was, durfde niemand de kelder meer in. Totdat twee Duitsers, ingekwartierd in de HBS aan de overkant, hun gasmaskers haalden en vader Nijhof uit de kelder bevrijdden. De vijand had zijn leven gered.
Toen Herman na enkele weken terugkeerde om spullen te zoeken in de puinhoop trof hij bijna alles kapot aan, maar de twee flessen melk uit Toldijk stonden nog ongeschonden op het aanrecht in de keuken.



Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl