De familie Eggink aan het Broederenkerkplein Verlies van drie dochters

De markt op het Broederenkerkplein in 1886 De zuidzijde van het Broederenkerkplein vóór de oorlog. De puinhopen van het huis van de familie Eggink. Ook de oostzijde van het Broederenkerkplein werd zwaar getroffen door het bombardement. De omgeving van het Broederenkerkplein na afbraak van de getroffen panden in Apenstert, Barlheze en Kreijnckstraat.


De familie Eggink woonde met elf kinderen op een mooie plek in het centrum van Zutphen. Aan het Broederenkerkplein, ter hoogte van het pand met de grote groene deuren, bestierden zij een zuivel- en kruidenierswinkel. Achter de winkel ging het pand over in een stadsboerderij die uitkwam op de toenmalige Apenstert, een zijstraatje van de Rozengracht.

Toen de bommen vielen stuurde moeder Eggink haar kinderen naar de schuilkelder van Café Huiskens aan het Broederenkerkhof, terwijl twee van hen hun jongste zusje in de Apenstert gingen halen. Zij kwamen niet in de schuilkelder aan en meteen na het bombardement ging de familie op zoek naar de drie vermiste meisjes. Hun hoop vervloog al snel toen ze de ruiïnes zagen van Broederenkerkplein en Apenstert, maar toch klom moeder Eggink over de puinhopen om haar dochters te zoeken. Tevergeefs. Twee dagen later haalden hulpverleners de verminkte lichamen van de twee oudste meisjes onder het puin vandaan. Het derde zusje werd pas drie weken later gevonden, op de plek waar ze die fatale dag aan het spelen was.Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl