De kasteelgevels

De kasteelgevels hebben in de loop der eeuwen een groot aantal veranderingen ondergaan. Wanneer u aan de oostkant van het kasteel staat kunt u goed de verschillen tussen de gevels zien.
Halverwege de 16e eeuw werden, haaks op het hoofdgebouw, diverse uitbouwen en erkers op de weermuur gebouwd. De daken en daklijsten zaten op verschillende hoogten en gaven het gebouw een speels karakter.

Rond 1600 werd buiten de weermuur een grote woonvleugel gebouwd die doorliep naar de noordelijke muur. Bij de herstelwerkzaamheden, na een verwoestende brand in 1735, werden de diverse muren aan de zuidzijde tot één grote gevel samengevoegd; de erkers en uitbouwtjes werden gesloopt. In de 18e eeuw werden alle daklijnen op dezelfde hoogte gebracht en tot één groot doorlopend dak samengevoegd. De diverse ramen werden volgens de toenmalige mode schuiframen in de Franse stijl. Bij de restauratiewerkzaamheden na de grote brand van 1939 zijn, naar de voorkeur van de nieuwe eigenaar van het kasteel Jan Herman van Heek, een deel van de 19e-eeuwse ramen vervangen door middeleeuwse kruisramen. De verscheidenheid aan steensoorten weerspiegelt de opeenvolgende bouwfasen.


  • Huis Bergh

  • Landschap

  • 1500-1600

  • Montferland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl