De plannen voor de bouw dateren al van 1893. In dat jaar is architect P.J. H. Cuypers gevraagd om een plan te maken voor herstel van de oude middeleeuwse kerk en voor nieuwbouw. Cuypers bouwde de kerk in Druten. Hij is in Horssen komen kijken en heeft ook plannen ingeleverd, maar hij heeft de kerk uiteindelijk niet gebouwd. Wellicht speelde geld een rol.
Feit is dat een leerling van Cuypers, C. Franssen uit Roermond, in 1908 voor Horssen een plan maakte voor een neogotische driebeukige basilicale kerk. Dit plan werd goedgekeurd. Franssen was al een bekende, omdat hij eerder na een blikseminslag in de oude toren goed werk had verricht bij het herstel.
De pastoor was bang voor de consequenties van het project dat kennelijk meer door de bisschop dan door de pastoor werd gedragen - en bood zijn ontslag aan. Het project ging toch door en op 20 juni 1910 kon men de kerk inzegenen. De kerk werd aan St. Antonius Abt toegewijd. Het monument is opgetrokken uit rode baksteen met een bescheiden toevoeging van natuursteen. In de kerk is gebruik gemaakt van een lichtere baksteen als versiering. De toren valt op, doordat deze in vier geledingen is opgebouwd. Hij is ongeveer 47 meter hoog.
Drutense monumenten
Geloof
1900-1950
Druten
Rijk van Nijmegen