Woonhuis

Kattenburg 11, Druten

Vanaf de overkant van de straat kun je het pand goed bekijken. Het is een eenvoudig, vrijstaand woonhuis met één bouwlaag en een zadeldak dat evenwijdig loopt aan de straat. Het huis maakt deel uit van een magnifi eke huizenrij. Het dak van dit monument is gedekt met rode gegolfde Friese pannen, terwijl andere huizen gedekt zijn met bijvoorbeeld Tuile-du-Nord dakpannen of singles, speciaal dakleer.

Mangaansteen

De gevels zijn opgetrokken in helderrode baksteen met in de voorgevel groen geglazuurde bandjes en een ingemetselde plint in mangaansteen. Aan deze harde niet-poreuze metselsteen is het mangaanhoudend mineraal MnO2 toegevoegd. De bakstenen zijn donkerbruin of zwart met bijzonder effect en worden ook wel bruinsteen genoemd.

Dakhuis

De symmetrische voorgevel heeft in de as een portiek en een dakhuis met steekkap. De topgevel is afgewerkt met gevelpannen met een roset-achtige beëindiging. In de topgevel bevindt zich een samengesteld venster. Opvallend is het dakhuis met aan beide kanten een schuin oplopende dakkapel.

Schijn bedriegt

De voorgevel wordt afgesloten door een ingemetselde lijst met bakgoot, waaronder een rijk versierd boogfries in groen en wit geglazuurd metselwerk is aangebracht. Het portiek en de flankerende rechthoekige vensters worden afgesloten door een segmentboog in groen en oranje geglazuurd metselwerk. Zo eenvoudig is dit huis nou ook weer niet.

Het monument is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl