Burgemeesterwoning

Nieuwstraat 12, Druten

Dit pand is een fraai en gedetailleerd vrijstaand herenhuis. Het is ooit gebouwd voor burgemeester Verheijen. Afkomstig uit het nabijgelegen Bergharen, was hij burgemeester van Druten van 1894 tot 1924 en tevens lid van Provinciale Staten.

Bewoners

Het gebouw werd ook lange tijd bewoond door een aantal paters Franciscanen. Zij waren de oprichters van het onderwijsinstituut Pax Christi. Vroeger was dit een hogere burgerschool (HBS) en tegenwoordig een brede scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. In het straatbeeld van Druten anno 2010 kunt u nog één pater zien lopen in monnikspij. In de periode tussen de burgemeester en de paters woonde schooljuffrouw Janssen-van Buren (haar man dreef een speeltuin in Winssen) in dit huis.

Details

De woning bestaat uit een begane grond en verdieping. Het iets uitspringende linkerdeel is voorzien van een zadeldak dat haaks op de straat staat. Het rechterdeel heeft een zadeldak dat evenwijdig aan de straat loopt. Het geheel is gedekt met rode Hollandse pannen. In het rechter dakvlak aan de voorzijde bevindt zich een staande dakkapel die afgewerkt met windveren. Grauwe bakstenen worden onderbroken door gele banden metselwerk. In de gevels zitten vensters met segmentbogen die zijn voorzien van T-vormige schuiframen. Naast het linker bouwdeel onder een verdiepingshoge aankapping bevindt zich de ingang: een stoep met fraaie paneeldeuren en een drieruits bovenlicht. Aan beide zijden zijn schoudervormige zijlichten te zien. Kijk ook naar de drie kloosterachtige raampjes geheel boven, de schoorsteen, de vele muurankers, de muizentanden rechts, enzovoorts. De garage is later – in stijl – opgericht.

Het complex is niet voor publiek toegankelijk.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl