Oude Toren Puiflijk

Koningsweg 17, Puiflijk

De toren is opgetrokken in rode baksteen en aan de buitenkant bekleed met tufsteen en een enkele natuursteen. Zij heeft een vrijwel vierkante plattegrond met een uitwendige maat van 6,50 bij 6,75meter. Tegen de zuidmuur is een trappenhuis gebouwd op een achthoekige grondslag. Het trappenhuis is half opgenomen in de muur. Aan de buitenkant zijn duidelijk de scheidingen van de verschillende vloeren te zien.

Middeleeuwse kerk

De toren is het enige restant van de middeleeuwse kerk in Puiflijk. Zij behoorde tot de oudste kerken van Maas en Waal. Wanneer het schip van de kerk is afgebroken, is niet bekend. Het koor werd in 1855 gesloopt en de stenen zijn gebruikt voor de bouw van de predikantswoning aan de Waalbandijkin Boven-Leeuwen.

Opgravingen

De toren is eigendom van de gemeente Druten en werd in het verleden gebruikt als opslagplaats voor de brandweer. Door verval van de toren werd er in 1954 een noodkap aangebracht om vervolgschade te voorkomen. In 1980 is er een ingrijpende restauratie geweest. Er kwam een nieuwe klokkenzolder en het metselwerk werd binnen en buiten grondig aangepakt. Bij bodemgravingen na de restauratie zijn resten van een Romaans kerkje gevonden. Zowel in (kleine gemetselde grafkist) als buiten (tufstenen grafkist) de voormalige koorruimte zijn grafresten aangetroffen. Ga even zitten en mijmer bij de middeleeuwse resten van een rooms verleden. De toren is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl