Plant

Druten

Deze 4,60 meter hoge plant van de toentertijd in de gemeente Druten (de Engelhof in Afferden) wonende en werkende Huub Kortekaas, is vervaardigd van Cortenstaal. Deze staallegering heeft als eigenschap dat de roestlaag op het oppervlak verdere roestvorming tegenhoudt. Plant maakt deel uit van een serie van drie monumentale beelden van de hand van deze kunstenaar. De andere twee staan in Lyon in Frankrijk en in het Arboretum in Wageningen. Ook in Wijchen en Eindhoven staan vergelijkbare “potplanten”.

Kortekaas

Kortekaas is de zoon van een tuinder. Het verklaart grotendeels zijn aanvankelijke voorliefde voor de planten als kunstwerk. Naar eigen zeggen zijn planten voor hem een symbool van het verlangen van de mens om zich te ontplooien en te worden tot wat hij in diepste wezen is. In Druten staan nog twee werken van hem: “Trifolium” op het bedrijventerrein Westerhout en “Vogel”bij Lievendaal. In 2008 reikte de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de eerste Human Rights Defender Tulp uit aan de Congolese Masika Bahimba. Het beeldje van deze jaarlijks uit te reiken onderscheiding is van de hand van Kortekaas.

Anima Mundi

Het kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas woont en werkt sinds 1978 in het nabijgelegen Winssen. Sinds 2008 zijn zij bezig met de voorbereidingen voor het plaatsen van het kunstwerk Anima Mundi – letterlijk vertaald Ziel van de Wereld – op de dijk in Winssen. Dit kunstwerk zal bestaan uit twee poorten die toegang geven tot een galerij van monumentale zetels met een hoogte van 6,66 m Deze zuilengalerij heeft een lengte va 100 m en een breedte van bijna 15 m.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Drutense kunstwerken
  • Kunst en cultuur
  • Druten
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl