Entree

Horssen

"Entree" is een blijvende herinnering aan oud-burgemeester Jacques Luske. In de Tweede Wereldoorlog was Luske actief met het zoeken naar onderduikadressen binnen de kerkdorpen van gemeente Druten. Hij is opgepakt en naar een concentratiekamp in Duitsland getransporteerd, waar hij is omgekomen.

In 1984 ontving hij postuum het Verzetsherdenkingskruis. Bij de herinrichting van het plantsoen op de splitsing Molenweg - Bredestraat is "Entree" in de plaats gekomen van een herdenkingsbank voor Luske. Kunstenaar Cor Litjens construeerde zijn kunstwerk zo dat je er ook op kunt zitten.

Het beeld toont een bronzen deuropening met een fragment van een granieten wand. De deuropening symboliseert gastvrijheid, de granieten wand bescherming en geborgenheid. De genoemde symbolen in het monument verwijzen naar de verzetsmentaliteit van burgemeester Luske, maar zijn ook te vertalen naar hedendaagse zaken. Cor Litjens woont en werkt in Deest. Het kunstwerk "Hoog Water" in de hal van het gemeentehuis van Druten en "De Uitbouw" in Afferden is ook van zijn hand.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Drutense kunstwerken
  • Kunst en cultuur
  • Druten
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl