Het is 17 september 1944. Operatie Market Garden is begonnen. Honderden vliegtuigen ronken boven Maas en Waal. De jonge Duitse soldaten die de veerpont in Druten moeten bewaken schrikken.
Snel trekken ze zich met de pont terug, de Waal over naar de Veerweg aan de Betuwse kant. Heinz Pohl is een van hen. Ze kamperen onder de blote hemel. Nog regelmatig trekken Duitsers door Druten op weg naar de pont.
Op 20 september verkennen de Engelsen de streek langs de Waal om te kijken of ze ergens gemakkelijk kunnen oversteken. 's Middags zijn ze in Druten. Ongeveer rond dezelfde tijd komt er een Duitse patrouille de rivier weer over. Mensen langs de dijk waarschuwen de Engelsen. Met hun Daimler rijden ze naar het veer. Maar voorzichtigheidshalve stoppen ze halverwege de weg naar beneden en sluipen naar de dijk en het Veerhuis. De Duitsers zien de Engelsen niet als ze de pont af fietsen. Als ze nietsvermoedend halverwege de Veerdam zijn, schiet een Engelsman, die verscholen ligt achter de benzinepomp bij het Veerhuis, zijn geweer leeg op de jonge Duitsers. Twee zijn er direct dood, twee zijn er zwaar gewond. Eentje weet met de pont te ontsnappen, maar een gewonde kameraad meenemen, lukt niet meer. Intussen is de Engelse verkenningswagen de dijk opgereden en neemt de pont zwaar onder vuur.
Het is voor Drutenaren niet duidelijk waarom er direct is geschoten en de jongens niet gevangen zijn genomen. De Engelsen vertrekken naar Nijmegen. De gewonden liggen tot het donker is op de Veerdam. Pas dan durft kapelaan van Rooij naar ze toe. Alleen Heinz Pohl leeft nog, maar hij wil geen sacramenten, want hij is 'Evangelisch'. Dokter Meeuwse behandelt zijn wonden, daarna wordt hij naar Wijchen gebracht. Daar verzamelen de geallieerden alle krijgsgevangenen. De drie doden worden op het rooms-katholieke kerkhof in een verloren hoekje begraven. Het is onbekend wie het zijn.
Verder lezen: Operatie Market Garden
Cor van den Heuvel
Land van Maas en Waal
Oorlog
Tweede Wereldoorlog
1900-1950
Druten
Landschap
Rijk van Nijmegen