Stevenskerk

Inspirerend trefpunt

In 1254 werd begonnen met de bouw van de Stevenskerk op de Hundisberg, een deel van de stuwwal waarop Nijmegen ligt. In 1272 werd de kerk gewijd door de Keulse bisschop Albertus Magnus. In 2022 viert de Stevenskerk dus haar 750-jarig bestaan.

Met zijn markante toren en indrukwekkend dakenlandschap is de kerk niet weg te denken uit het hart van de stad en van groot belang voor de aantrekkingskracht van Nijmegen. In het kerkinterieur vallen de vele elegante bundelpijlers en gestucte laatgotische gewelven in het oog. Bijzondere interieurstukken zijn onder andere het monumentale 18de-eeuwse Königorgel en het grafmonument van de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon uit de vroege 16de eeuw.

Symbool

Voor vele Nijmegenaren is de Stevenskerk, samen met de Waalbrug, hét symbool van de stad. Een van de meest gezongen Nijmeegse volksliederen is ‘al mot ik krupe’, een loflied op de Stevenstoren. Ook staat de kerk symbool voor de hoop en de wederopbouw na de verwoesting van het centrum door het bombardement van 1944, hetgeen jaarlijks in de kerk wordt herdacht.

Maar ook tijdens de tweejaarlijkse uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning vormt de kerk het statige decor waartegen de plechtigheden zich afspelen. In het culturele landschap van Nijmegen neemt de Stevenskerk een eigen en unieke plek in: met activiteiten voor een breed publiek, zoals verschillende beurzen, popconcerten tijdens de Vierdaagse en vele rondleidingen; maar ook met klassiekere evenementen, zoals oecumenische diensten, orgel- en koorconcerten en lezingen over spiritualiteit. Sinds 3 jaar is de Stevenskerk het begin- en vertrekpunt van de Walk of Wisdom, een spirituele wandeltocht door het Rijk van Nijmegen.


  • Geloof

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen

info@stevenskerk.nl

Vrijwillige bijdrage

  • Deels toegankelijk met beperking
  • Koffie
  • Museumwinkel

Relevante links

- Meer informatie

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl