Museumwerkplaats Transit Oost

Geschiedenis openbaar vervoer Oost-Nederland

Breng een bezoek aan de museum-werkplaats in Winterswijk. Beleef de historie van textielindustrie, kolenvervoer en het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Ontdek hoe belangrijk de spoorwegen waren in de vorige eeuw. Maak kennis met Jan Willink, grondlegger van het eerste spoor in de Achterhoek. En hoe dit veranderde met de komst van de vrachtwagens en autobussen. Waarom het aardgas in Groningen ervoor zorgde dat het kolenvervoer vanuit het Ruhrgebied verdween in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Geschiedenis openbaar vervoer Oost-Nederland
Winterswijk bezat vroeger een groot spoorwegemplacement, onder andere bestaande uit twee stations, drie locomotievendepots en een groot rangeerterrein. Er liepen treinen in vijf richtingen. De belangrijkste functie van de spoorwegen was het vervoer van kolen, die uit het Ruhrgebied kwamen en naar het westen van Nederland verder werd vervoerd.

Die tijden zijn nu voorbij. Al in de jaren ’30 deden vrachtauto’s en autobussen hun intrede, die een deel van het goederenvervoer en vooral van het personenvervoer voor hun rekening namen. In Winterswijk komen vandaag de dag geen goederentreinen meer; maar nog wèl streekbussen en regionale reizigerstreinen.

Grote modelbaan
Transit Oost houdt de herinnering aan het spoorwegknooppunt Winterswijk levend. Op een grote modelbaan in het museum is het spoorwegcomplex van Winterswijk nauwgezet nagebouwd, inclusief de naaste omgeving van de stations. Deze modelbaan geeft een zeer getrouw beeld van de jaren 1920-30. Een unieke weergave van een verdwenen werkelijkheid. Ruimtelijk, in de kleuren van toen, met de treinen van toen.
Een aanblik die je niet snel zult vergeten…

Collectie mobiel erfgoed
Binnen Transit Oost zijn meerdere historische voertuigen onder gebracht die actief waren in Oost-Nederland. De collectie mobiel erfgoed geeft een goed beeld hoe het openbaar vervoer op de weg zich heeft ontwikkeld. Van de eerste T-Ford bus uit 1923 van de GTW (Geldersche Tramwegen) tot de laatste GSM (Gelderse Streekvervoer Maatschappij) bus die nog tot eind jaren ’90 in dienst was. Ook beschikken wij over een Bedford vrachtwagen.

Tijdens museum openstellingsdagen zijn de bussen te bezichtigen gedurende de rondleiding door de werkplaats. De bussen worden regelmatig ingezet voor rondritten. Het kan voorkomen dat niet alle bussen op openstellingsdagen aanwezig zijn.

Relevante links

- Transit Oost

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • 1900-1950
  • 1950-2000
  • Winterswijk
  • Musea
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Openingstijden

De museumwerkplaats is in het toeristenseizoen geopend voor publiek. Dit seizoen loopt jaarlijks van april t/m oktober. Tevens is het museum in de kerstvakantie geopend. De exacte openstellingsdagen zijn te vinden op de website.

Prijs

Volwassenen - € 5,-
Kinderen van 4 t/m 12 jaar - € 3,-
Kinderen van 0 t/m 3 jaar - Gratis
Vriend van Transit Oost - Gratis
Begeleider van bezoeker met handicap - Gratis

Groepen vanaf 15 personen en meer profiteer van de groepsvoordelen voor de reguliere entreeprijzen.
• Persoonlijk ontvangst door een gastheer/-vrouw
• Rondleiding/begeleiding door de museumwerkplaats
• Entree inclusief koffie en thee
• Bezoek mogelijk buiten reguliere openstellingsdagen
Groepsvoordelen zijn alleen van toepassing op groepen die vroegtijdig hebben gereserveerd.

Contactgegevens

Kleine Parallelweg 6
7101 HP Winterswijk

+31 (0)543 – 450440

info@transitoost.nl

Organisatiekenmerken

  • Kinderactiviteit
  • Koffie
  • Museumwinkel
  • Rondleidingen
  • Volledig toegankelijk met beperking

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl