Tussen Velp en Rheden, in het overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJssel ligt het 162 hectare grote landgoed Biljoen.
Biljoen kent een vroege stichtingsdatum: al in 1076 werd de plaats vermeld, dan nog als 'Broekerhof' of 'Broeckerhoeve'. Vanaf 1530 bouwde Karel van Egmond, hertog van Gelre, op of nabij die plaats een kasteel.
In de tweede helft van de 17de eeuw werd dit kasteel verbouwd tot de huidige centraalbouw met vier gelijke hoektorens. De laatste verbouwing vond plaats in de jaren zestig van de 19de eeuw. Hierbij werd de huidige entree in neo-renaissancestijl aan de voorgevel toegevoegd, naar ontwerp van de Arnhemse architect L.H. Eberson. Het interieur van het kasteel is bijzonder en goed bewaard gebleven. In de 19de eeuw bracht eigenaar Johan Frederik Willem Karel van Hardenbroek een omvangrijke en bijzondere kunstcollectie bijeen. Als Museum van Oudheden en Merkwaardigheden werd het kasteel in die tijd jaarlijks bezocht door tienduizend bezoekers. Zijn verzameling werd na zijn dood in Parijs geveild.
Het plein voor kasteel Biljoen is omgracht en voorzien van bakstenen keermuren. Een rondboogbrug verbindt het voorplein met het kasteel en is voorzien van een natuurstenen wapen van Anna Paulowna, die na het overlijden van Koning Willem II in de periode 1849-1850 op kasteel Biljoen verbleef. Op de brug staan natuurstenen leeuwen en beren die wapens dragen.
Op het voorplein bevindt zich het bouwhuis, meestal het koetshuis genoemd. Het werd na een brand aan het eind van de 18de eeuw herbouwd en kreeg daarbij zijn huidige vorm met binnenplaats. Het gebouw is bijzonder van omvang en vorm. Het interieur is grotendeels ongewijzigd en bevat onder meer een compleet stalinterieur.
In het park bevinden zich een ijskelder, verschillende monumentale 18de-eeuwse tuinvazen en tuinhekken. Bijzonder is een laat 19de-eeuws hondenhok op het voorplein waarin drie liggende wijnvaten de behuizing voor de honden vormen.
Met steun van de provincie Gelderland en bijdragen van onder andere het Prins Bernhard Cultuur Fonds kon Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen dit bijzondere geheel in 2008 verwerven. De bomen langs de oprijlaan naar het kasteel zijn al sinds 1976 van Geldersch Landschap. Het kasteel is bewoond en niet opengesteld voor publiek. Vanaf het landgoed organiseert Geldersch Landschap Geldersche Kastelen diverse activiteiten.
Landschap
1500-1600
Rheden
Landschap
Arnhem e.o.
Biljoen 1
Rheden