Klooster Graefenthal

Een stukje Nederlandse geschiedenis over de grens

Een rijk stukje van die Nederlandse geschiedenis, nu nog onbekend voor veel Nederlanders, speelt zich net over de huidige landsgrens af. In Goch-Asperden (Duitsland), net over de grens bij Gennep, ligt Klooster Graefenthal, een authentiek middeleeuws landgoed met een prachtig klooster.

In 1248 sticht Graaf Otto II van Gelre op verzoek van zijn vrouw Klooster Graefenthal. Op het terrein van het klooster vindt u het hooggraf van deze in 1271 gestorven graaf en nog dertien van zijn familieleden. Van 1248 tot 1802 is het klooster het statige onderkomen van adellijke Cisterciënzer nonnen. Mede dankzij de machtige positie van de graven van Gelre komt het klooster in de tweede helft van de dertiende eeuw tot grote bloei. Het klooster wordt het bestuurlijke centrum van het Graafschap Gelre en Zutphen en bezit niet alleen uitgebreide landerijen en boerderijen, maar beschikt ook over de patronaatsrechten van diverse kerken in Gelre.

Het klooster anno nu

Van het toenmalige kloosterlandgoed zijn nog een aantal in het oog springende gebouwen bewaard zoals een van de vier kruisgangen, de oude kloosterkeuken, de duiventoren, de brouwerij en de remise. Het landgoed wordt omsloten door een bijna één km lange muur. De achttiende eeuwse poortwoning biedt u toegang tot het terrein. Tegenwoordig ligt Klooster Graefenthal in een prachtig natuurgebied met meren en bossen.

Unieke geschiedenis bewaard

De kerk die bij het klooster hoorde, is in 1808 afgebroken en opnieuw opgebouwd in het naburige plaatsje Pfalzdorf. Uniek zijn de oorkondes en aktes uit het archief van het klooster. Zo zijn er onder andere 28 pauselijke oorkondes van diverse pausen aan het klooster, waaronder de oprichtingsakte. Zie ook de website van het klooster zelf.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Oost - West

  • 1000-1500

  • Musea

  • Ridders van Gelre

Maasstraße 48 - 50
47574 Goch - Asperden

+49 (0) 2823 - 9288780

info@kloster-graefenthal.de

Het landgoed is dagelijks geopend voor bezoekers. In de zomertijd van 11.00 tot 20.00 uur en in de wintertijd van 11.00 tot 17.00 uur.

  • Koffie
  • Rondleidingen
  • Teksten in NL en DE

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl