Gijzeling in het Nijkerkse stadhuis

1 oktober 1944

In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 pleegde het verzet een aanslag op een Duitse auto. De plek van de aanslag was de Oldenallerbrug op de weg van Nijkerk naar Putten in de gemeente Putten.

Als represaillemaatregel hielden Duitse soldaten in Putten een razzia en zetten het dorp in brand. In totaal werden 660 mannen weggevoerd naar Duitsland.

Omdat het voor de Duitsers in het begin niet duidelijk was of de aanval had plaatsgevonden op het grondgebied van Putten of Nijkerk,  werden ook in Nijkerk mannen en vrouwen opgepakt. Nijkerkse burgers van aanzien, waaronder de burgemeester, werden in de raadszaal van het stadhuis als gijzelaars gevangen gezet. Deze maatregel was bedoeld als afschrikking om mensen te doen afzien van verdere aanslagen. Bijna 50 mannen en vrouwen hebben opeengepakt dagenlang in de veronderstelling geleefd dat er een executie zou plaatsvinden. In Nijkerk was de afloop anders dan gevreesd. Na een paar dagen werden de aanwezige vrouwen één voor één vrijgelaten. De mannen zijn veel langer als gijzelaar vastgehouden, tot wel 61 dagen. In de nacht van woensdag op donderdag 30 november werden de laatste mannen vrijgelaten.

Leestip:

Zeeuw, P. de J. Gzn.
'Nijkerk 1940 - 1945'
Nijkerk 1995, gewijzigde druk ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding, in opdracht van Boekhandel Roodbeen & Van Hartskamp
Dit boek is te koop bij Museum Nijkerk 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Nijkerk
  • Oorlog
  • Tweede Wereldoorlog
  • 1900-1950
  • Nijkerk
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl