Kerstening

650-900

De Benedictijner monnik Gerward, die in de negende eeuw als pastoor in Gendt werkte, was de trotse bezitter van die met de hand geschreven boeken over theologie en geschiedenis. Zijn bezit wordt gezien als de eerste bibliotheek van Nederland.

Eind zevende eeuw kwam Willibrordus met elf of twaalf andere missionarissen naar ons land om de heidense bevolking tot het Christendom te bekeren. Eén van Willibrordus' metgezellen was Werenfridus die vanuit Elst en Westervoort preekte.

Uit schriftelijke bronnen blijkt dat er in de negende eeuw ecclesia, kerken waarin priesters mochten dopen en begraven, zijn gesticht in Gendt, Angeren en Huissen. Ressen had in die tijd een bidkapel. Voor Doornenburg staat vast dat er een kerkje was in de elfde of twaalfde eeuw, voor Bemmel een eeuw later. Van een kerk in Haalderen is voor het eerst in 1422 sprake.

In Bemmel, Gendt en Ressen zijn nog middeleeuwse kerken te bewonderen. Van de eerste (houten) kerkjes van Ressen, Gendt en Huissen is niets meer over. Ze zijn in de elfde en twaalfde eeuw vervangen door stenen romaanse gebouwen. In Ressen bouwde men de nieuwe kerk op de oude fundamenten. Van Gendt, waar de oudste kerk op de waard stond, is dat niet zeker. Voor Huissen weten we dat de eerste godshuizen ergens op het Kempke gestaan moeten hebben.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Lingewaard. Bekijk hier het volgende venster.


  • Lingewaard

  • Geloof

  • 500-1000

  • Lingewaard

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl