Iris op Appelpop

Appelpop en Fruitcorso: onlosmakelijk met elkaar verbonden

Interview met Iris over Appelpop en het fruitcorso in Tiel.

Naam: Iris den Teuling
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Rossum, Gelderland
Beroep/ studie: Student aan de Hoge agrarische school in Den Bosch Dier- en veehouderij

Op mijn dertiende ben ik voor het eerst naar Appelpop geweest. Mijn ouders leidden de vrije markt in Tiel (in de oude veiling hallen). Eerst was het evenement van de Fruitcorso bij ons in een hal. Sinds twee jaar is dit niet meer.

In het weekend van de Fruitcorso werkte al het personeel van mijn ouders drie dagen lang mee in de horeca voor de Fruitcorso. Wij (mijn zusje, broertje en ik) waren dan ook aanwezig. We sliepen daar met meerdere mensen en werkten mee. Het was voor ons altijd al een feestje, want na de Fruitcorso mochten we naar Appelpop. Eerst alleen 's middags maar later ook 's avonds na het werk. Dan dronken we met het personeel nog een biertje na en dan gingen we met de jeugd van het personeel naar Appelpop.

Dolle pret

Eigenlijk waren we op dat moment een grote hechte vriendengroep, een club van ongeveer tien man; m'n broertje, zusje, dit jaar met m'n huidige vriend, nichtjes, collega's van je eigen leeftijd, vrienden en vriendinnen. Altijd dolle pret, je was kapot moe van het werken en dan stond je met zijn allen daar te feesten en lol te maken. Lekker gek doen, grappen uithalen, meezingen dansen en springen echt gewoon een lekkere bevrijding op dat moment. Voor ons was het echt effe de stress eruit. Daarna met zijn allen terug naar de markt en slapen maar weer. Eigenlijk zaten we natuurlijk gewoon opgesloten in Tiel voor het weekend. Gelukkig dat er dan een feest is! Ik ben geloof ik in totaal ongeveer zeven of acht keer geweest.  Een enkele keer ben ik niet gegaan omdat ik te moe was van het werken. Dat vonden we dan ook niet erg, dan gingen we lekker biertjes drinken en kletsen over van alles en nog wat. De ouderen die bleven slapen deden dat altijd. Soms was dat ook gezellig om aan mee te doen.

Herinneringen ophalen

De afgelopen twee jaar, nu het evenement in de hal er niet meer is, ga ik wel bewuster naar Appelpop toe. Toen we nog werkten, moest je eerst afwerken, dan ging je douchen en je een beetje optutten en dan vervolgens gewoon hup daarheen. Niet te veel bijzonders. Nu spreken we van tevoren persoonlijk af, met mensen uit onze directe kring. En we checken op de Appelpopsite wie er allemaal komen optreden. In de zomer voor Appelpop halen we ook altijd herinneringen op aan wat er in de voorgaande jaren is gebeurd. Over het weekend, over wat hebben we uitgevreten. Wie deed iets stoms, grappig of leuks? Daar blijven we over dollen. De foto's die we af en toe op zulke momenten met ons mobieltje maken, blijven er ook jaren op staan!

Makkelijke kleren

Me echt voorbereiden doe ik verder niet. Ik stop wat geld in me zakken, fijne schoenen aan, vestje mee en gaan. Ik trek die kleding zodat ik me gemakkelijk kan bewegen en lopen en op de dijk kan gaan zitten. Dit soort kleding kan beter tegen een stootje dan m'n zondagse kleding. Je houd wel rekening met de omstandigheden, dit jaar was het erg warm dus trek je een kort shirtje aan. Ik denk dat ik niet echt modebewust naar Appelpop ga. Make-up heb ik altijd op. Ik draag mascara en oogpotlood. Ik ben nooit geweest van de foundation of blosjes. Ik ben daarin te nuchter en te praktisch, denk ik. Wel draag ik sieraden, net waar m'n pet naar staat die dag.

Lekker mensen kijken

Tijdens het festival gebeurt er van alles. Als we artiesten echt willen zien, gaan we in de tent staan. Voor ons waren dat vooral Di-rect, Blöf, de Dijk, Ilse de Lange, Guus Meeuwis, Jan Smit en nog enkele meer. Niet direct voor het podium maar van een beetje afstand, beetje dansen en meezingen, gewoon gezellig. Als een artiest een geweldig optreden weggeeft, waarbij je met zijn allen echt een feestje bouwt, dat geeft me een geweldig gevoel. Een moment van verbondenheid ofzo… Als er even iets minders boeiends is, gaan we lekker buiten staan, beetje kletsen, grappen maken en vooral ook mensen kijken. Dat vinden we echt gewoon geweldig om te doen! Lekker kijken naar de aparte mensen die langslopen, mensen die elkaar op straat niet zouden aankijken, maar nu samen feesten.

Fruitcorso

Toen de Fruitcorso nog in onze hallen was, was het wel meer spektakel dan de afgelopen twee jaar. Appelpop hoort voor ons ook echt bij de Fruitcorso. Veel bezoekers van Appelpop weten niet eens dat het er is, maar voor ons is het onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Volkscultuur

  • Tiel

  • Rivierengebied

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl